1 Nisan 2025, Salı
Anasayfa » Konaklama » Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?

Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?

Günümüzde artık her internet portalında birer “fırsat” reklamı görüyoruz. Bir çoğumuz fırsat sitelerinden alışveriş yapıyor. Her yeni gün bir başka fırsat maillerini e-postamızda görüyoruz.

Peki nedir bu “fırsat” kavramı? (İnternet, online shopping ve fırsat kavramı hakkında)

Geçtiğimiz 3 yılda etkisini gittikçe kaybeden geleneksel pazarlama ve reklamcılık faaliyetlerinin yetersiz kalması üzerine, “internet reklamları” daha sık kullanılmaya ve ilgi çekici bir hal almaya başladı.

İnternetin güçlenmesi üzerine yeni bir devir açıldı; “Online shopping” devri! Yani işimizde mesai arkadaşımızı, evimizde diğer aile bireylerini internetten elbise, ayakkabı ve ev eşyaları bakarken bulur olduk. İnternet alışverişi de topluma kendisini kabul ettirdi ve piyasada da önemli bir yer aldı.

Biliyorsunuz ki insanlar sık gördükleri şeylerden çabuk sıkılabiliyor. 🙂 Birbirlerine benzeyen ve aynı hizmetleri sunan farklı siteleri görmek toplumda “göz aşinalığına bağlı duyarsızlık” yarattı. Yani maillerimizi okumadan sildik veya reklamını gördüğümüz ürün için “aman, bu da her yerde var zaten” dedik.

Ama pazarlamacılar buna da çözüm üretmekte gecikmedi; hemen yurtdışında son dönemlerde çok tutan bir kavramı piyasamıza soktular; “Fırsat” kavramı!

opp Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?

Fırsat mantığı nasıl işler ?

Fırsat siteleri hizmetini sunmak istediği işletmelerle anlaşır ve fırsat ürünü olarak bunları websitesinde yayınlar. Bu hepimizin aşina olduğu durum olmakla beraber, bunun ardında başka mekanizmalar var. Akıla hemen şu soru geliyor;  “bu kadar ucuz olan fırsatın fırsat sitesine, işletmeye ve fırsatı satın alana faydası ne?”

Şöyle ki fırsat siteleri işletmeye sunduğu ürünün fiyatını %50’ye varan indirimlerle aşağıya çekmesini istiyor. %50 indirim yapılmış halinden de %15’e varan komisyonlar istiyor. “Aaa işletme mağdur olmuyor mu o zaman” diyorsanız, zaten boş olan kapasitesini veya satılmayan ürününü satmak isteyen işletmeler için kimi zaman karlı bile olabiliyor bu durum.

Images 1024x385 Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?

Fakat konaklama anlamında fırsat sitelerinden satın alınan fırsatların çoğunun “memnuniyetsizlik” ile sonuçlanmasının temel sebebi de işletmecilerin indirim oranlarını ve komisyonları yüksek bulması ama yine de kendisini fırsat sitesiyle çalışmak zorunda hissetmesidir. Acı ama gerçek maalesef, işletme bir de yeteri kadar profesyonel de değilse, memnuniyetsizliği baştan garantilemiş demektir. Bu fırsat sitesi için de işletme için de oldukça kötü algılara yol açar. Müşteri bir daha o siteden ürün veya hizmet almaz, o işletmeyi de yakın çevresinden tutun da internet portallarına kadar “aman haa sakın gitmeyin,rezalet”  diye şikayet eder, bizden söylemesi.

(Yüzdeler tahmini olarak verilmiştir. Mesela indirim oranı %50 değildir de, %40’tır veya komisyonu %15 değildir de %10’dur. İşletmeye veya fırsat sitesine göre değişkenlik gösterebilir!)

Fırsatlar ; Fırsat mı ? Tuzak mı ?

“Tuzak mı, neden tuzak olsun ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Tabi bunları fırsat sitelerinin ruhu duymuyordur belki ama, dikkat ! Fırsat sitelerinden alacağınız konaklamalar bir tuzak olabilir.

Fishing Symbol 256 Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?
Fırsat işi, şans işi !

Şöyle ki, maalesef işletme mantığını tam oturtamamış bazı otel veya kuruluşların seçkin ve güvenilir fırsat siteleri ile anlaştıktan ve siteden fırsat alan misafir kapısında bittiği zaman “nasıl olsa fırsat müşterisi, verin arkaya bakan/bodrum kattaki odayı kalıversin” mantığında yapmış oldukları uygulamalar sizi hayalkırıklığına uğratacağı gibi seyahatinizi de berbat edebilir. Ayrıca bazı işletmeleri “Şu sitede fırsatınızı gördüm, acaba bilmemne gün müsaitliğiniz var mı?” diye aradığınızda, “en iyisi siz gelin bizden fırsat fiyatına alın” diyenler de çıkıyor. Fırsat sitelerinin bunları da kontrol mekanizmalarına almaları ve denetlemeleri gerekir. “Neden böyle bir şey desinler ki?” diyorsanız, hemen söyleyelim ; “komisyon” ! Evet, bu tarz işletmelere göre 1 rezervasyon 1 rezervasyondur ve komisyonu ölseler de yar etmezler 🙂 Komik ama bu en kötü örnekti, ekip olarak başımıza da bir çok kez gelmiştir. Diğer örnek de odalarda standart olarak verilmesi gereken ürünleri odadan kaldırarak “fırsat müşterisi”nin faydalanmasına engel olup aklısıra “kar” edeceğini düşünen işletmeciler. “Yok canım, olur mu?” demeyin, oluyor.

Mesela odaya yerleştiniz, bir yere yetişeceksiniz “iki dakikada bir duş alayım da çıkayım” dediniz ve banyoya yürüdünüz, bir bakıyorsunuz ki şampuan saç kremini bırakın sabun bile yok. Siz misiniz “fırsat müşterisi” olan, hadi bakalım ! Bu da bir öncekinden daha hafif bir örnekti. “Aman canım, siz de ! Her işletme bunları yapacak değil ya!” diyorsanız, işte bu konuda size hak veriyoruz. İşletme mantığını oturtmuş ve misafirlerine sunacağı hizmeti kalite standartları haline getirmiş, gerçekten “mantıklı ve kimlikli” işletmeler “fırsat müşterisi” kavramını bilmiyor. Onlar için “müşteri misafirdir” ve çok misafirperverlerdir. Otele girdiğiniz andan itibaren sizleri güleryüzle karşılarlar ve işletmelerinden memnun ayrılmanızı isterler. Olması gereken de bu tabi ki ! İyi ki varlar, yoksa Turizm sektörünün hali nice olur.

Bu kadar yorum ve bilgiden sonra sizlere fayda sağlayacağını düşündüğümüz bazı noktalara dikkat ederseniz güzel bir “fırsat” deneyimi yaşamanız mümkün. Şimdi biraz da bu noktalardan bahsedelim.

ec Fırsat satın alırken nelere dikkat etmeli?

Fırsat sitesinden “konaklama” fırsatı satın alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir ?

-Aldığım fırsatı hangi tarihler arasında kullanabilirim ?

Siz fırsatı bir sonraki hafta sonunu düşünerek almış olabilirsiniz, fakat küçük bir kısımda bu fırsatın bir sonraki ay için olduğunu da görmeniz mümkün. O sebepten hangi tarihler arasında geçerli olduğunu mutlaka kontrol edin.

-Fırsat hangi şube için geçerli ?

Birden fazla şubesi olan işletmeler, daha çok bilinen bir şubesinin görselini kullanarak, daha az bilinen bir şubesi için fırsat açmış olabilir. Ana sayfada gördüğünüz görselden çok, ayrıntılı bilgi kısmındaki metinleri dikkatli okumakta fayda var. “Hadi canım, insan bakmaz mı neresi olduğuna” demeyin, bazı işletme şubeleri birbirine o kadar benziyor ki, görseller de kullanıcıyı yanıltabiliyor.

-Hafta içi veya hafta sonu fark ediyor mu?

Bazı işletmeler sadece hafta sonu, bazıları sadece hafta içi (özellikle Adalar’daki oteller hafta içi alıyor) yayınlarken bir kısım işletme de “haftanın her günü” ibaresi ile fırsat satabiliyor. Özellikle bu konuda yanıltıcı algılar yaratmakta işletmeler birbiriyle yarışıyor. “Aman ucuz olduğunu görsünler de karar verene kadar bunun hafta içi olduğunu okuyamayacakları kadar küçük yazalım” diyen işletmeler de mevcut 🙂 Bunu aklınızda canlandırmanız için, operatörlerin tv reklamlarındaki karınca duası alt yazılarını hatırlatırız. Trajikomik maalesef, her şey hizmet için değil ticaret için tabi.

-Peki istediğimiz kadar kupon alıp, ardı ardına veya toplu olarak aynı zamanda kullanabiliyor muyuz?

Bazı işletmeler bu duruma sıcak bakarken bazıları bu kullanıma izin vermiyor. Yani ya “dilediğin kadar kupon satın alabilirsin” diyorlar ya da “her kupon tek bir alışverişte geçerlidir, birleştirilerek kullanılamaz.” diye bir ibareye yer veriyorlar.

-Aldığım kupon kaç kişilik ?

İşte bu da “yanıltıcı algılar yaratma” yaratıcılığına konu olmuş noktalardan. Fiyatına baktığınızda 2 kişilik olduğunu düşünebilirsiniz, fakat “sadece tek kişi için geçerli” ibaresi yine bir kısımda yer alıyor olabilir. Dikkatli bir şekilde incelenmesi gereken noktalardan biri de buydu.

-Başka bir fırsatım daha var, onunla birleştirebilir miyim?

Çoğu işletme buna izin vermiyor. O sebepten “başka indirim ve kampanyalarla birleştirilemez.” İbaresine yer veriyorlar.

Altın soru ; Fırsatı aldıktan sonra mı, yoksa almadan önce mi rezervasyon yaptırılmalı?

Fırsatı almadan önce kesinlikle işletmeyi arayıp müsaitlik sormalısınız. Bunu yaparken de konuştuğunuz görevlinin adını not almayı ve kendi adınızı da görevliye not ettirmeyi unutmayın. İşletme ile müsait olduğuna dair sözleştikten sonra fırsat sitesinden satın alma işlemini yapabilirsiniz. Zaten bu işlemi takip eden size bir fırsat kodu verilecek ve bunu işletmeye sunmanız istenecektir.

 

Yukarıdaki noktalara dikkat ederek bir konaklama fırsatı satın alırsanız, en azından “memnuniyetsizlik” riskini minimuma indirmiş olursunuz. Şimdiden keyifli fırsatlar !

Bunları da okuyun

Beşiktaş Otelleri

Beşiktaşta Nerede Kalınır?

Beşiktaş   Avrupa Yakasında, boğaz kısmında yer alan Beşiktaş oldukça tercih edilen lokasyonlardan birisi. İstanbulda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir