İnsan doğası gereği istemleri bitmeyen bir canlıdır ve bazen çok fazla şeyi istemesi de son derece normaldir. Bir evi olsun, bir arabası, kendisini çok ama çok seven bir eşi ve mutlu bir aile yuvası, sağlıklı topluma katkı sunan çocukları, sağlıklı ve elbette olabildiğine uzun bir ömür.
Ama tüm bunların hepsi her zaman olmaz, olamaz ya da olması için biraz daha zaman ve emek harcamak gerekebilir ama yaşam da tam böyle bir şeydir zaten.
Örneğin çok değişik sebepler yüzünden insan hayalindeki o evin sahibi olamaz ama o evde kiracı olabilir ya da başka bir nedenle kiralık ev tutması gerekebilir.
Biz de bu yazıda kiralık ev konusuna en genel hatları ile bakmaya çalışacağız.
Hangi Amaçlarla Ev Kiralanıyor?
Mutlaka hemen herkesin başından geçmiştir ama hiç düşündünüz mü, insanlar neden kiralık ev tutma arayışına giriyorlar. Biz düşündük ve temel nedenleri şu şekilde ifade etmeye çalıştık. Bunların dışında nedenler olabilir mi, elbette olabilir.
İlk neden belki çok marjinal bile görünse de kişilerin mülk sahibi olmak istememesi ve mülkiyetsiz olarak yaşama istemeleri. Ülkemizde çok karşılaşılan bir durum olmamakla beraber dünya ölçeğinde bakıldığında bu felsefeye sahip pek çok insana denk geliyoruz zira mülkiyetsizlik çok önemli bir düşünce biçimi. Bize uysa da uymasa da saygı duymak durumundayız.
Bir diğer neden çok iyi tahmin edilebileceği üzere ekonomik faktörler. Kimi insanların yaşam standartları ev satın almaya yetmiyor ki, bu durumda da bütçelerine en uygun evi tutmak durumunda kalıyorlar. Yaşam şartlarının ağır olduğu gerçeğini unutmamak lazım.
Temel sebeplerden birisi de öğrencilik. Ailesinin yanında okumayan ama yurtlarda da kalmak istemeyen öğrenciler ev kiralama yöntemine başvuruyor.
Yaz aylarında uzun süreli ailece tatile giden kişilerin pek çoğu da yazlık evler kiralıyorlar.
Son olarak da geçici örneğin 1 yıl gibi bir süre kendi ikametgahının dışında bir yerde kalacak olanlar kiralık daire arayışına giriyorlar.
Ev Kiralarken Kafaya Takılan Sorular
Kiralık ev arayanların kafasına bazı soruların takılması normal. İşte o sorulardan bazılarının yanıtları:
- Kimden ev kiralamalı? Bu sorunun net bir yanıtı yok. Tamamen şartlarınıza bağlı. Sahibinden de tutabilirsiniz, emlakçı aracılığı ile de.
- Depozito yasal mı? Yasada kiralanan evlere depozito istenir diye bir kural yok ama bazı ev sahipleri evlerini riske atmamak için isteyebiliyorlar ve eğer evde hasar yoksa çıkarken iade ediyorlar.
- Yıllık artış oranı ne olmalı? Bunun tam değerini öğrenmek için mutlaka bu konuda yayınlanan yasaları takip etmelisiniz. Ev sahipleri belirlenen rakamın üstünde isteyemez.
- Emlak firmaları ne kadar alıyor? Devletin verdiği oranı yıllık kiranın %10 +KDV. Bunun üstüne çıkılması yasak ama anlaşılarak daha alt değerden ödemek mümkün.
- Bizi bekleyen masraflar neler? Eve geçtikten sonra aboneliklerinizi alma ve bina aidatınızı ödemelisiniz, o kadar.
Ve Diğer Detaylar
Tüm bu bilgilerden sonra bütçenize ve şartlarınıza en uygun evi bulup, kira sözleşmenizi imzalayıp tuttuğunuz kiralık ev için taşınma işlemlerinize başlayabilirsiniz.
Eve girmeden önce iyice bir temizlemeniz veya temizletmeniz, varsa eksikleri gidermenizde de fayda var. Sonra kendi eviniz gibi yaşayabilirsiniz.